Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


varázslatok listája

 

Bűbájok [szerkesztés]

Varázsige Varázslat neve Varázslat hatása Első előfordulás Nevezetes használat Egyéb lényeges információ Etimológia
Aguamenti Vízbűbáj A pálca rámutat a célpontra, amely ettől megtelik vízzel. HP6 Harry Potter ezzel próbál vizet adniAlbus Dumbledore-nak. A varázslatot később többször is használják tűz eloltására. A varázslat neve valószínűleg szójáték, a „növelés” jelentésű latinaugmentumkeveredése a „víz” jelentésűaqua szóval.
Avis Madáridéző bűbáj Madarak röppennek ki a pálcából. HP4 Ollivander használta Viktor Krumpálcájának tesztelésére. A 6. részben Hermione Grangerhasználta az Oppugno ártással. - A latin „avis”, madár szóból.
Aqua Eructo Vízsugár bűbáj A pálca hegyéből vízsugár tör ki egy adott célpontra. HP4 (játék)HP5(film) Albus Dumbledore használja Voldemort ellen a párbajnál. Akár gömb formája is lehet. A latinból ered. Az aqua a víz, az eructo a kibocsát.
Baziteo (Engorgio) Bazibumm vagy növesztő bűbáj A célpont mérete megnő. HP4 ifj. Barty Kupor használja egy pókon, hogy jobban látszódjon a Cruciatus átok hatása. - A magyar szó valószínűleg a „bazinagy”, az angol az angol „engorge” (telítődik, növekszik) szóból.
Capitulatus (Expelliarmus) Lefegyverző bűbáj A célszemély elejti az éppen fogott dolgot vagy pedig maga a célszemély elrepül egy pár méterrel arrébb. HP2 Perselus Piton használja előszörGilderoy Lockharton a párbajszakkörön. A sorozat folyamán számtalanszor használják, Harry Potter Voldemortelleni két párbajában is ezzel védi ki a gyilkos átkot. Harry ezzel repíti ki Malfoy kezéből Tom Denem naplóját és ezt használja a Trimágus-labirintus acromantulája ellen. - Az angol szó a latin „expello” (kiüt, eltávolít) és a szintén latin „arma” (fegyver) szavakból ered, a magyar megoldás a kapitulációból (fegyverletétel), melynek gyökere a latin capitulum(„fej(ezet)”).
Demonstrate Kimutató bűbáj Valószínűleg megmutatja egy mágikus tárgy rejtett tulajdonságait. HP6 Hermione Granger használja a Félvér Herceg könyvén. KésőbbErnie Macmillan használja az egyik bájitaltan órán. - A latin "demonstro" (kimutat) szóbol ered
Diffindo Vágó-, metszőbűbáj A célzott tárgy elszakad. HP4 Harry Potter használja, hogy négyszemközt beszélhessen Cedric Diggory-val. A sorozat folyamán még többször használják. A latin „diffindo”, szétosztok szóból.
Disaudio (Muffliato) Hangtalanító védőbűbáj A célszemély fülét állandó duruzsolással tölti meg, így az nem hallja a közelben folyó beszélgetést. Területre is lehet szórni. HP6 Harry Potter és társai többször használták. Perselus Piton találta fel. A latin "dis-" szét-, el- és "audio" hall(gat), az angol szó az angol „muffle”, egy hangot kevésbé hallhatóvá tenni, forrását eltakarva szóból.
Duro Kővéváltoztató bűbáj A célpont megszilárdul például egy papír lapból könnyedén vas lemezt csinál. HP7 Hermione Granger kővé változtat egy faliszőnyeget, hogy elmenekülhessenek üldözőik elől. - A latin „duro”, keménnyé teszem szóból.
Expecto Patronum Patrónusbűbáj Megidéz egypatrónust, ami megvédi az idézőt adementoroktól és a lethifoldoktól. Jól elvégezve egy állat alakját veszi fel. Fontos, hogy egy boldog pillanatra kell koncentrálni elvégzése közben. HP3 Remus Lupin tanítja meg Harry Potternek, hogy tudjon védekezni a dementorok ellen. Harry később megtanítja a bűbájt a Dumbledore Serege nevű csoport tagjainak. Perselus Piton volt az egyetlen halálfaló, aki el tudta végezni a bűbájt. Üzenetküldésre is használható. A varázsige pontos jelentése latinul: "védelmezőt várok".
Ferula Sínpólya bűbáj Sínpólyát helyezkedik a célszemély célzott testrészére. HP3 Remus Lupin használja Ron Weasley törött lábán. - A latin „ferula”, bot szóból.
Geminio Duplázó bűbáj Másolatot készít a célzott tárgyról. HP7 Hermione Granger használjaMardekár Malazár medálján, de a Lestrange-széfen is ez ül. A másolatok értéktelenek. A latin „gemino”, dupláz szóból.
Glisseo Csúszdabűbáj A lépcső fokait csúszdává változtatja. HP7 Hermione Granger használja, hogy elmenekülhessenek üldözőik elől. - A francia „glisser”, csúszni szóból.
Invito (Accio) Begyűjtő bűbáj A kívánt tárgy az elvégző felé repül. HP4 A sorozatban számtalanszor használták, többek között ennek segítségével teljesítette Harry Potter a Trimágus Tusa első próbáját és többször használták horcruxokhívására is. - A magyar szó valószínűleg az „invitál”-ból (latin invito-meghív), az angol a latin „accio”, hívom szóból.
Legilimens Gondolatolvasó bűbáj Az elvégző belelát a célszemély gondolataiba, érzéseibe. HP5 Perselus Piton ezzel oktatja Harry Pottert okklumenciára. Tehetséges legilimentornak nincs szüksége a varázsigére, hogy belelásson más fejébe. A latin „legere” (olvasni) és „mens” (ész) szavakból.
Leperex (Impervius) Vízhatlanító bűbáj A célzott tárgy a varázslat után taszítja a folyadékokat. HP3 Hermione Granger többször használja a Griffendél kviddics-csapatának látásminőségének javítására. - A magyar szó valószínűleg a „leperget”, az angol a latin „impervius” (átjárhatatlan, vízhatlan) szóból.
Levicorpus Harang testlebegtető bűbáj A célszemélyt bokájánál fogva felrántja valami a levegőbe és ott tartja. Csak nonverbális úton használható. HP5 Az ötödik részben a DS edzéseken gyakorolják. A hetedik részben Harry Potter nem szándékosan használja Ron Weasley-n. Szintén a hetedik részben Hermione Granger ennek segítségével éri elHugrabug Helga poharát. Perselus Piton találta fel. A hetedik részben, hibásan, Hermione Granger elmondja a varázsigét. Ellenbűbája a Liberacorpus. A latin „levis” (könnyű) és „corpus” (test) szavakból.
Liberacorpus A Levicorpus ellenbűbája Leereszti a Levicorpus miatt lebegő áldozatot. HP6 A Levicorpus használata után mindig használják. Perselus Piton találta fel. A latin „liberare” (kiszabadítani) és „corpus” (test) szavakból.
Locomotor Reptető bűbáj Amit eltalál ez a varázsige, az felrepül a levegőbe és ott marad, akkor is, ha a bűbájt elvégző személy pálcája már nincs tulajdonosa kezében. HP5 Többen használják, például Filius Flitwick, aki Sybill Trelawney ládáit mozgatja vele. - A latin „loco” (hely) és „moto” (mozgatni) szavakból.
Meteoronto recanto (Meteojinx recanto) Meterológiai ellenbűbáj Megszünteti a rontások okozta meterológiai jelenségeket. HP4 (film) HP7 A HP4 filmben Mordon használja Nagyterem tetején. Arthur Weasleyjavasolja az álcázott fiának, Ron Weasley-nek, hogy ezzel próbálja meg megszüntetni a Yaxleyszobájában levő esőt. - A magyar varázsige a „meteorológia”, „rontó” és a latin „recanto” (visszavarázsol) szavakból. Az angol szóban a „jinx” rontást jelent.
Mobiliarbus Tárgylebegtető bűbáj A célzott tárgy a kívánt helyre lebeg. HP3 Hermione Granger ezzel mozdítja a fenyőfát az asztaluk elé a Három Seprűben, nehogy a tanárok felismerjék Harry Pottert. - A latin „mobilito” (mozdítani) és „arbor” (fa) szavakból.
Mobilicorpus Testlebegtető bűbáj A célszemély a kívánt helyre lebeg. HP3 Sirius Black ezzel mozdítja meg Perselus Pitont. - A latin „mobilito” (mozdítani) és „corpus” (test) szavakból.
Orchidessis Virágidéző bűbáj Az elvégző pálcájából kiszökken egy virágcsokor. HP4 Ollivander ezzel tesztelte Fleur Delacour pálcáját. - Az „orchidea” szóból.
Piertotum locomotor Életrekeltő bűbáj Életre kelti a szobrokat és a lovagi páncélokat. HP7 Minerva McGalagony használja a roxforti csatában, hogy harcba szólítsa a roxforti szobrokat és lovagi páncélokat. McGalagonyvalószínűleg ezzel a bűbájjal kelti életre a bölcsek kövét védő sakkbábukat a sorozat első kötetében. A latin „petrus” (kő), „totus” (egész), „loco” (hely) és „moto” (mozgatni) szavakból.
Protego Pajzsbűbáj Egy láthatatlan falat teremt. Elég erővel elvégezve hátra is vetheti a körülötte állókat. HP4 Harry Potter a Trimágus Tusárakészülve tanulja meg ezt a bűbájt. Később számtalanszor használják. Hatása erősíthető; három ilyen változata ismert: protego totalum, protego maxima és protego horribilis. A latin „protego”, megvédeni szóból.
Reducio Zsugorító bűbáj A célpont mérete csökken. HP4 Ifj. Barty Kupor használja egy pókon. Később is használják. A Baziteo ellentéte. A latin „reduco” és az angol "reduce", csökkent szóból.
Relaxo (Relashio) Szikraeső hullik a pálca végéből, ami az ellenfél ideiglenes megbénítására szolgál. HP4 Harry Potter a Trimágus Tusárakészülve tanulja meg ezt a bűbájt. Később többször használják. Párbajoknál gyakori bűbáj. Továbbá a Mágiaügyi Minisztérium láncos székeinek láncain használják. - A magyar valószínűleg a latin "relaxation" (erő felfüggesztése) vagy a "relaxo" (elernyeszt, pihentet) szóbol ered.
Repudio muglicum (Repello Muggletum) Mugliriasztó bűbáj A területet nem találják meg amuglik. HP7 Hermione Granger használja, hogy elrejtse táborozóhelyüket. A Roxforton és a Kviddics Világkupa döntője alatt a stadionhoz közeli területeken is ilyen bűbáj volt. A magyar a latin "repudio" (elutasít), az angol a latin „repello” elűz szóból.
Rictusempra Csiklandozó bűbáj A célszemély csiklandozást érez. HP2 Harry Potter használta Draco Malfoy-on a párbajszakkörön. - A latin „rictus” (nevetésre nyitott száj) és „semper” (mindig) szavakból.
Serpensortia Kígyóidéző bűbáj A pálca végéből egy kígyó tör ki. HP2 Draco Malfoy használja a Párbajszakkörön. - A latin „serpens” (kígyó) és „ortus” (ered, keletkezik) szavakból.
Silencio Némító bűbáj A célzott lény elnémul. HP5 Hermione Granger elnémít vele egy halálfalót, aki segítségért kiált. A hetedik részben Voldemort is használja a Roxfortban maradtakra. - Az olasz „silenzio”, csend vagy a latin "silentium", ugyanúgy csend szóból.
Silentium (Quiteus) Halkító bűbáj Megszünteti a Sonorus hatását. HP4 Ludo Bumfolt ezzel állítja vissza normális hangerőre a hangját. A Sonorus ellenbűbája A magyar szó a latin "silentium" csend szóból. Az angol szó a latin „quietus”, nyugodt szóból.
Sonorus Hangerősítő bűbáj Felerősíti a célszemély hangját. HP4 Ludo Bumfolt használta, hogy mágikusan megnövelje hangerejét. Ellenbűbája a Silentium. A latin „sonorus” hangos szóból.
Suvickus (Scourgify) Tisztító bűbáj Megtisztítja a célzott területet. HP5 Perselus Piton emlékében James Potter használja. - A magyar szó a „suvickol”, az angol az angol „scour” (suvickol) szóból.
Tergeo Szívóbűbáj A célzott felületről leszívja a piszkot. HP6 Hermione Granger ezzel törli le Harry Potter arcáról a rászáradt vért. Később is használják. - A latin „tergeo” letöröl,tisztít szóból.
Vingardium leviosa (Wingardium leviosa) Lebegtető bűbáj A célpont lebegni kezd. HP1 Ron Weasley ezzel győzi le a trollt. Később is használják. - Az angol „wing” (szárny), a latin „arduus” (magas) és a latin „levis” (könnyű) szavakból.
- Próteusz-bűbáj Valamilyen utánzást hoz létre, akár tulajdonságét is. HP5 Hermione ezzel kezeli a hamis galleonokat, hogy azok jelezzék (az eredeti galleonokon a pénzt öntő kobold azonosító számának helyén) a DS következő találkozásának időpontját, ha Harry átírja a dátumot a saját érméjén. Felforrósodással is párosul, így jelezve az új időpont megjelenését, vagy annak változását. RAVASZ-szintű varázslat. - Próteusz egy átváltozásra képes görög mitológiai alak.
- Buborék-fej bűbáj Aki ezt használja, annak az arcán egy buborék képződik, így ideiglenesen levegőt tud venni a víz alatt (a buborék nagyságától függően). HP4 Cedric Digory és Fleur Delacour használja a Trimágus Tusa 2. próbáján. - -